Wykonanie
W Bielsko-Białej na dworcu PKP kiedyś sprzedawano pyszne
bułki z
pieczarkami, i ilekroć tam byłam nie mogłam się im oprzeć ;) Smak do odtworzenia jest bardzo łatwy, myślę że można go odmienić dodając do
pieczarek trochę tartego
żółtego sera. Danie jest sycące i wspaniale smakuje np.na drugie śniadanie.
Składniki ( na 1
bułkę ) :1 ciabatta15
pieczarek1/2 średniej
cebuli1 łyżeczka
olejusól,
pieprzPrzygotowanie :
Pieczarki kroję w cienkie plasterki,
cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzany
olej wrzucam
cebulkę, duszę 2-3 minuty pod przykryciem, po czym dodaję
pieczarki. Smażę ok. 5 minut.
Pieczarki powinny być miękkie, ale nie rumiane. Doprawiam farsz
solą i
pieprzem.Odkrajam koniec
bułki i wydrążam widelcem jej środek, by powstała kieszonka. Nadziewam
bułkę farszem z
pieczarek i na 3-4 minuty wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. ( lub na chwilkę do mikrofalówki).