Wykonanie
Owe zagadkowe
kaczki, to nic innego niż
makaron w kształcie kaczuszek wygrany w konkursie na blogu Pasta i Basta z okazji Dnia Dziecka. Dawno to było i zupa też nie nowa – z października, bo wtedy na warsztatach kulinarnych odebrałam osobiście nagrodę z rąk Agi i Oczka, z sympatycznym tomem wierszy na dodatek.Tematem konkursu był przepis na
makaron dla dzieci. Ja podałam trzy wersje
makaronu ze
szpinakiem i
pieczarkami , bo każde moje dziecię
jada inaczej. Starsza córa jest weganką,
młoda wegetarianką, syn zaś lubi
mięsko, jak to facet. Wszystkie trzy wersje można obejrzeć tutaj – klik, klik .A zupa jest w wersji wegańskiej, bo starsza córa była w domu pod koniec października, lecz chętnie zjedli ją wszyscy. Bazą były świeże i
suszone pomidory podsmażone na
oliwie, co dało niezwykle smakowity efekt, zwłaszcza, że przyprawiłam zupę ulubiona
papryką wędzoną moich córek.ZUPA POMIDOROWA NA SMAŻONYCH I SUSZONYCH POMIDORACH1/2 kg świeżych
pomidorów ( teraz można dać z puszki)garść
suszonych pomidorów z zalewy2 łyżki
oliwy i jedna zalewy od
suszonych pomidorówsól,
pieprz kolorowy z młynka,
papryka wędzona
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarnach
bulion warzywnymakaron – u mnie kaczuszki
Pomidory parzymy , obieramy ze skórki i kroimy. Smażymy chwilę na oliwach z dodatkiem
kolorowego pieprzu i wędzonej
papryki, podlewamy niewielką ilością
bulionu, dodajemy pokrojone
suszone pomidory i dusimy, aż się zaczną rozpadać. Rozgniatamy je ( ja ugniataczką do
ziemniaków), dolewamy
bulion, wrzucamy
liść laurowy i resztę przypraw, gotujemy 15-20 minut.Podajemy z ulubionym
makaronem.Moje dzieci były zachwycone tą zupą, nie tylko ze względu na
makaron kaczuszki.Smacznego !