Wykonanie
Tę pastę zrobiłam dla moich córek – weganki i wegetarianki. Połączenie
fasoli z
pomidorami, zwlaszcza z suszonymi jest bardzo smakowite
Fasolę można dać z puszki – ja ugotowałam suchą z aromatycznymi
przyprawami.szklanka
suchej fasoliliść laurowy,
jalowiec,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnachkilka
suszonych pomidorów z zalewy wraz z lyżką
oliwysól,
pieprz kolorowy,
papryka wędzonakilka lyżek
przecieru pomidorowegolyżka suszonej
bazyliiFasolę zalałam na noc, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem przypraw ziarnistych i
liścia laurowego, do miękkości. Posolilam na końcu, bo czasem twardnieje.
Suszone pomidory zalałam odrobiną wrzątku, zeby trochę zmiękly, na 10 minut. Dodałam do nich odcedzoną
fasolę i zmiksowałam. Wymieszałam z
przecierem pomidorowym,
oliwą z zalewy,
pieprzem kolorowym i
papryką oraz suszoną
bazylią.Wyszlo pyszne smarowidło do
chleba, zwłaszcza
razowego. Córy wcinały aż miło, z resztą nie tylko one. Moim zdaniem weganie mogą śmialo zrobić sobie taką pastę na święta.Smacznego !