Wykonanie
Przepis z książki
Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły z małymi zmianami.Składniki:3 łyżki
oliwy z oliwek1 posiekana
cebula1 duża pokrojona w kostkę
czerwona papryka bez pestek800g
pomidorów z puszki, rozgniecionych1 łyżka koncentratu z
suszonych pomidorów1 łyżeczka mielonej
papryki225g pokrojonych w plasterki kiełbasek pepperoni2-3 łyżki posiekanej świeżej
pietruszkisólpieprz450g
makaronu garganelle (u mnie penne)Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy, dodać
cebulę i smażyć około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dodać
paprykę,
pomidory wraz z sosem, koncentrat, mieloną
paprykę i doprowadzić do wrzenia. Do sosu następnie dodać
kiełbasę, 2 łyżki
pietruszki oraz
sól i
pieprz do smaku. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.
Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić.
Makaron wymieszać z sosem i posypać
pietruszką. Podawać zaraz po przygotowaniu.Smacznego! :)