Wykonanie
Miałam zamiar zrobić placuszki
kabaczkowe na wzór
cukiniowych, ale pogoda nie sprzyja staniu przy rozgrzanej patelni i poszłam na skróty. Zrobiłam placek warzywny na bazie
kabaczka w kuchence mikrofalowej,wykorzystując jako bazę mój przepis na placek
szpinakowy .Można go też spokojnie upiec w tradycyjnym piekarniku – ma przyjemny warzywny smak i świetnie smakuje z
sosem pieczarkowym lub tatarskim.ok. 1, 5 szklanki startego na tarce jarzynowej
kabaczka2
jajka1/2 szklanki
olejupo pół czerwonej i
zielonej papryki1/2
cebuli1/2 szklanki
wody gazowanej
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
słodka papryka,
gałka muszkatołowaok. 1,5 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo placka starłam średniego
kabaczka, na tarce z dużymi otworami, obcierając brzegi, środek z pestkami zostawiłam. Posoliłam, żeby zmiękł.W międzyczasie na części
oleju podsmażyłam pokrojoną w kostkę
paprykę i
cebulę, tyle tylko, żeby zmiękla. Do smażenia dodalam oba
pieprze i
paprykę, aby wydobyć lepiej ich aromat.Do
kabaczka dodalam resztę
oleju, podsmażone warzywa,
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
wodę gazowaną i sporą szczyptę
galki muszkatołowej. Wymieszałam dokładnie i odłożyłam część do
malej miseczki dla Weganki, do reszty wbiłam
jajka i zagęściłam jeszcze nieco
mąką. Ciasto miało konsystencję gęstego naleśnikowego.Włożylam je do natluszczonego naczynia żaroodpornego, wstawilam do kuchenki na 600 W na okolo 15 minut.Miałam tremę,jak się uda i jak będzie smakowal. Kolor miał w odcieniu
żołtym, naturalny kolor ciasta,z kawalkami
papryki malowniczo wyrożniającymi się. A smak ? Bardzo ciekawy, warzywny,
przyprawy ożywily delikatny smak
kabaczka. Smakował nam bardzo , wersja wegańska bez
jajek też pięknie wyrosła. Zjedliśmy go z kupnym
sosem tatarskim i zrobionym przeze mnie
pieczarkowo-
pomidorowym. Obydwa bardzo do placka pasowały.Rodzince nowe danie bardzo się spodobało. Myślę, że dobry by też wyszedł z piekarnika, wypróbuję też jakiś podobny,może z dodatkiem innych warzyw ( bo
kabaczków mam pod dostatkiem…) na parowej patelni. Sądzę, że na bazie
cukinii też by dobrze wyszedł.Smacznego !