Wykonanie
Sezon na
figi w pełni, można je kupić bez problemu, przed domem rosną dorodne
winogrona.
Sery jako dodatek same nasuwają się na myśl, wykombinowałam więc coś w rodzaju sałatki, a raczej sposobu podania i połączenia tych smaków .Użyłam do tego dania
serów marynowanych w
oliwie z
suszonymi pomidorami , takich, jak pokazywałam tutaj . Tym razem to była mieszanina łagodnej
mozzarelli z wyrazistą
fetą i
cammembertem. Ułożyłam wszystko na sałacie , dorzuciłam też
czarne oliwki i małe żółte
pomidorki prosto z grządki.W
sumie nie ma co tu podawać specjalnie przepisu : Pokrojone
figi ,
sery i resztę dodatków układamy na sałacie, skrapiamy
oliwą od
serów i lekko
octem winnym lub
jabłkowym ( miałam domowy) , dorzucamy listki świeżej
bazylii i
oregano .Smakuje to wszystko doskonale, zwłaszcza w towarzystwie
wina, szczególnie białego
Zrobiłam do tego sezonowy placek
cukiniowy, z dodatkiem
dyniowego puree, bo zarówno
cukinie, jak i
dynie rosną mi pięknie w ogrodzie.ok. 1, 5 szklanki startej na tarce jarzynowej
młodej cukinii2
jajka1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki puree z dyni1/2 szklanki
wody gazowanej
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
słodka papryka,
gałka muszkatołowazielona czubrycaok. szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo placka starłam średnią
cukinię, na tarce z dużymi otworami, obcierając brzegi, środek z pestkami zostawiłam. Posoliłam, żeby zmiękła i oddała
wodę.Do odciśniętej
cukinii dodałam
olej, puree
dyniowe,
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
wodę gazowaną i
przyprawy . Wbiłam
jajka i wymieszałam dokładnie. Ciasto miało konsystencję gęstego naleśnikowego.Włożyłam je do natłuszczonej foremki ( 24 na 24 cm) i piekłam w 175 C około pół godziny.Placek jest dobry i na ciepło i na zimno – taki można zabrać np. na piknik – pogoda sprzyja. Smakuje najlepiej z
sosem czosnkowym lub jakimś dipem na bazie
jogurtu i /lub
majonezu.Jako uzupełnienie sałatki z
figami i
serami spisał się doskonale. Uwielbiam smaki późnego lata, obfitość
warzyw i owoców, z których można wyczarować tyle pyszności. Cieszmy się nimi i korzystajmy z witamin przed jesiennymi pluchami i zimowymi chłodami.Smacznego !