Wykonanie
duży
bakłażanśrednia
cukinia,
młoda2
jajkamała
cebulaok.szklanki
mąki pszennejok. 1/2 szklanki
mąki kukurydzianej2 łyżki
oleju i
oliwy1/2 szklanki
wody gazowanejłyżeczka
proszku do pieczeniasól, pierz czarny i
ziołowy,
słodka paprykaolej do smażenia
Bakłażana pokroiłam na plastry, posoliłam z obu stron i po 20 minutach opłukałam na sicie. Dodałam pokrojoną w kosteczkę
cebulę, 2 łyżki
oliwy i udusiłam go na patelni do miękkości, podlewając nieco
wodą, która wyparowała. Rozgniotłam go ugniataczką do
ziemniaków na pulpę. Odłożyłam dwie łyżki.
Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach i posoliłam. Po 5 minutach, gdy zmiękła, włożyłam ją do miski, dodałam
bakłażana,
olej,
wodę gazowaną i
proszek do pieczenia. Przyprawiiłam do smaku. Odłożyłam 1/4 masy na placki wegańskie, a do reszty dołożyłam
jajka, rozmieszałam i zagęściłam jeszcze
mąką.Do masy wegańskiej dodałam łyżkę
oliwy i trochę
mąki kukurydzianej oraz resztę baklażanowej masy.