ßßß Cookit - przepis na RACUSZKI CUKINOWO- BAKŁAŻANOWE

RACUSZKI CUKINOWO- BAKŁAŻANOWE

nazwa

Wykonanie

duży bakłażan
średnia cukinia, młoda
2 jajka
mała cebula
ok.szklanki mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju i oliwy
1/2 szklanki wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pierz czarny i ziołowy, słodka papryka
olej do smażenia
Bakłażana pokroiłam na plastry, posoliłam z obu stron i po 20 minutach opłukałam na sicie. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę, 2 łyżki oliwy i udusiłam go na patelni do miękkości, podlewając nieco wodą, która wyparowała. Rozgniotłam go ugniataczką do ziemniaków na pulpę. Odłożyłam dwie łyżki.
Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach i posoliłam. Po 5 minutach, gdy zmiękła, włożyłam ją do miski, dodałam bakłażana, olej, wodę gazowaną i proszek do pieczenia. Przyprawiiłam do smaku. Odłożyłam 1/4 masy na placki wegańskie, a do reszty dołożyłam jajka, rozmieszałam i zagęściłam jeszcze mąką.
Do masy wegańskiej dodałam łyżkę oliwy i trochę mąki kukurydzianej oraz resztę baklażanowej masy.
Źródło:http://grazynagotuje.pl/racuszki-cukiniowo-baklazanowe-na-dwa-sposoby