Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne pierogi z....
ciecierzycą :) Dzieciom smakowały tak bardzo że ja ledwo załapałam się na kilka sztuk ;) Są pysze, z całym mnóstwem smażonej
cebulki bardzo trafiają w nasze nuty smakowe :) Bardzo Wam polecam :)Składniki na nadzienie:400g ugotowanej już
ciecierzycy (waga po ugotowaniu)50ml
oliwy50ml wrzątku4
cebuleolej do smażenia
majeraneksólpapryka słodkaCebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany
olej i podsmażyć. Połowę odłożyć (będzie do polania pierogów).
Ciecierzycę zmiksować na gładko, dodać
wodę i
oliwę i zmiksować raz jeszcze. Dodać druga połowę podsmażonej
cebulki oraz doprawić
solą,
majerankiem i
słodką papryką.Składniki na ciasto:1
jajko250ml gorącej
wody2 łyżki
oleju lub
oliwy1/2 łyżeczki
soli560g
mąki pszennejWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie wyjąć na stolnicę oprószoną
mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać.Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością
oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać od razu lub podsmażone z dodatkiem smażonej
cebuli. Smacznego :)