ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak to się stało że do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na klasyczne pierogi z mięsem :) Szybciutko więc nadrabiam zaległości i wrzucam :) Idealne elastyczne ciasto z którym doskonale się pracuje, pyszny delikatny mięciuteńki farsz.... :) Ukochane pierogi mojej córci :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na nadzienie:
600g mięsa gotowanego (u mnie z rosołu: kurczak, indyk, wołowe)
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
4 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Połowę odłożyć (będzie do polania pierogów). Drugą połowę dodać do mięsa. Dodać także bułkę namoczoną (i odciśniętą) w mleku. Doprawić.
Składniki na ciasto:
1 jajko
250ml gorącej wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
560g mąki pszennej
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać.
Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać od razu lub podsmażone z dodatkiem smażonej cebuli. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/10/pierogi-z-miesem.html