Wykonanie
Nie wiem jak to się stało że do tej
pory nie pojawił się na blogu przepis na klasyczne pierogi z
mięsem :) Szybciutko więc nadrabiam zaległości i wrzucam :) Idealne elastyczne ciasto z którym doskonale się pracuje, pyszny delikatny mięciuteńki farsz.... :) Ukochane pierogi mojej córci :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na nadzienie:600g
mięsa gotowanego (u mnie z rosołu:
kurczak,
indyk, wołowe)1
bułka kajzerka namoczona w
mleku4
cebuleolej do smażenia
sól,
pieprzpapryka słodkaprzyprawa warzywna (klik)
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany
olej i podsmażyć. Połowę odłożyć (będzie do polania pierogów). Drugą połowę dodać do
mięsa. Dodać także
bułkę namoczoną (i odciśniętą) w
mleku. Doprawić.Składniki na ciasto:1
jajko250ml gorącej
wody2 łyżki
oleju lub
oliwy1/2 łyżeczki
soli560g
mąki pszennejWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie wyjąć na stolnicę oprószoną
mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka . Na każde z nich łyżeczką nałożyć farsz i sklejać.Wrzucać na osolony wrzątek z minimalna ilością
oleju. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać od razu lub podsmażone z dodatkiem smażonej
cebuli. Smacznego :)