Wykonanie
Kotlety z
jajek smakiem przypominają nadziewane skorupki . Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Jeśli macie ugotowane i ostudzone
jajka, reszta idzie bardzo szybko. Dobrze smakują z
sałatką z
ogórka konserwowego ale
sos jogurtowy dobrze doprawiamy też byłby tu mile widziany. Przepis z bloga Tasty .
Składniki :9
jajek1 średnia
cebula1-2 surowe
jajko1 czerstwa
kajzerka1 szklanka
mleka2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki ( można użyć
szczypiorku lub
koperku w większej ilości.
Szczypiorek pasował by mi tu najlepiej )
bułka tarta do panierowania
sól,
pieprzolej do smażenia
Jajka gotujemy na twardo, studzimy.W międzyczasie
cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni ale tylko do momentu aż się zeszkli, odstawiamy.
Bułkę zalewamy
mlekiem, odstawiamy aż nasiąknie.
Jajka obieramy ze skorupek. Ścieramy na tarce jarzynowej lub miksujemy w malakserze.W misce łączymy
jajka,
cebulę, odciśniętą z
mleka bułkę,
pietruszkę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy. Wbijamy jedno
jajko, wyrabiamy masę. Jeśli jest potrzeba dodajemy kolejne surowe
jajko, jeśli jednak masa jest zbyt rzadka pomijamy dodanie drugiego.Masę można odstawić do lodówki na ok 30 minut. Ja robiłam od razu. Z masy fomujemy zgrabne kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)