Wykonanie
Już od dawna miałam wielką ochotę na kotlety z
jajek. Poszperałam w przepisach i znalazłam przepis na idealne jak dla mnie kotleciki. Delikatne z chrupiącą panierką, a co najważniejsze - nie rozlatują się podczas smażenia. Takie kotleciki, to smaczna propozycja na obiad. Polecam.Przepis na 12 małych kotlecików:9
jajek1 średnia
cebula1 czerstwa
kajzerka1 szklanka
mleka2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
masłabułka tarta do panierowania
sól,
pieprzolejOsiem
jajek gotujemy na twardo i studzimy, a gdy będą zimne, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy
masło i smażymy
cebulę, aż się zeszkli. W
mleku moczymy
bułkę i dokładnie odciskamy. Pokrojone
jajka, odciśniętą
bułkę oraz podsmażoną
cebulę mielimy w maszynce do
mięsa. Następnie wbijamy 1 surowe
jajko, dodajemy
natkę pietruszki, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Masę jajeczną wstawiamy na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Po upływie czasu, z masy formujemy małe, owalne kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron, tak długo, aż będą rumiane.Smacznego!