Wykonanie
Kotlety
rybne to kolejne danie mojego dzieciństwa. Odkąd pamiętam przygotowywała je mama z przeróżnych ryb -
płoci,
leszczy, karasi,
okoni itp. Podstawą przygotowania kotletów
rybnych jest bardzo dokładne oddzielenie ości od
mięsa. Inaczej nawet przy dokładnym zmieleniu ryb kotlety nie będą takie delikatne i jednak twardsze części będą zawsze wyczuwalne. Dlatego warto się poświęcić i przyłożyć do dokładnego filetowania.
Składniki:- 10 szt ryb (u mnie karasie)- 1 czerstwa
bułka- 1/2 szklanki
mleka- 1
cebula- 2
jajka- kawałek
pora lub
natka pietruszki (wedle uznania)-
sól,
pieprz-
bułka tarta do panierowania-
olej do smażenia- łyżka
masłaPrzygotowanie:
Ryby dokładnie odfiletować, zmielić w maszynce do
mięsa lub blenderze. Jeżeli
mięso jest dokładnie oddzielone to
ryby najlepiej zmielić na największych oczkach aby kawałki
mięsa były wyczuwalne.
Cebulę z
porem zeszklić na
maśle, dodać do
ryby.
Bułkę namoczyć w
mleku, odcisnąć i dodać do
ryby. Doprawić. Panierować w
bułce tartej, smażyć na rozgrzanym
oleju z dodatkiem
masła.