Wykonanie
Składniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1/2 szklanki letniej
wody2 łyżki
oliwyszczypta
solimąka do posypania stolnicySkładniki na farsz:2 szklanki ugotowanych
ziemniaków1 szklanka drobno utartego
żółtego sera1 duża
cebula2 łyżki
olejusólpieprzmajeranekDrobno posiekaną
cebulę zasmażamy na tłuszczu, uważając, by się zbyt mocno nie zrumieniła. Gorącą wraz z tłuszczem, wylewamy na ugotowane
ziemniaki i starty
żółty ser, dodajemy
przyprawy.
Składniki na farsz.........................................................Całość dokładnie wyrabiamy.
Gotowy farsz....................................Składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem.
Składniki na ciasto.................................................Kiedy ciasto
zrobi się jednolite i elastyczne,
Gotowe ciasto..............................................wówczas wykładamy je na posypaną
mąka stolnicę, dzielimy na 3 części-jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i zlepiamy brzegi.
Nadziewanie farszem...............................................Tak przygotowane pierogi rozkładamy na ściereczce.
Na ściereczce....................................................................Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy podsmażona na tłuszczu drobno krojona
cebulą. Smacznego !
Pierogi z farszem z
żółtego sera......................................
I jeszcze raz.......................................................................