ßßß Cookit - przepis na Karczek pieczony w plastrach

Karczek pieczony w plastrach

nazwa

Wykonanie

Taki obiad przygotował niedawno mój mąż. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Dzieciaki zgodziły się, że to jeden z ich ulubionych obiadów, a musicie wiedzieć, że rzadko zgadzają się w tej kwestii. Karczek z lekkim posmakiem miodu, mięciutki. Na pewno wchodzi na stałe do naszego menu.
Składniki:
500 g karczku
sól, pieprz, czerwona słodka papryka
olej
mąka do oprószenia
1/2 szklanki wody
3 - 4 łyżki oliwy
2 - 3 łyżki miodu
Wykonanie:
Karczek umyć, pokroić na plastry. Każdy plaster mięsa doprawić solą, pieprzem i papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na dość dużym ogniu plastry karczku tak, aby były złotawe. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Wymieszać wodę, oliwę, miód. Doprawić solą i pieprzem. Zalać mięso w naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 3/4 - 1 godziny).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/02/Karczek-pieczony-w-plastrach.html