Wykonanie
Taki obiad przygotował niedawno mój mąż. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Dzieciaki zgodziły się, że to jeden z ich ulubionych obiadów, a musicie wiedzieć, że rzadko zgadzają się w tej kwestii. Karczek z lekkim posmakiem
miodu, mięciutki. Na pewno wchodzi na stałe do naszego menu.
Składniki:500 g karczku
sól,
pieprz, czerwona
słodka paprykaolejmąka do oprószenia1/2 szklanki
wody3 - 4 łyżki
oliwy2 - 3 łyżki
mioduWykonanie:Karczek umyć, pokroić na plastry. Każdy plaster
mięsa doprawić
solą,
pieprzem i
papryką. Oprószyć
mąką. Na patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć na dość dużym ogniu plastry karczku tak, aby były złotawe. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Wymieszać
wodę,
oliwę,
miód. Doprawić
solą i
pieprzem. Zalać
mięso w naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem aż
mięso będzie miękkie (około 3/4 - 1 godziny).