ßßß Cookit - przepis na Sola w miodowo-cytrynowej marynacie

Sola w miodowo-cytrynowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Ryba i cytryna, to idealne połączenie smaków. Dzięki cytrynie ryba staje się bardziej wyrazista a często jak np w przypadku płoci , pozbawia ją smaku rzecznego szlamu. Mój pomysł na dzisiaj, to właśnie cytrynowa marynata z odrobiną słodyczy. Polecam.
SKŁADNIKI;
80 dkg mrożonej soli
MARYNATA:
sok z 1 cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
DODATKOWO :
olej do smażenia
mąka do panierowania
1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Sok z cytryny połączyć z oliwi otartą skórką, solą i pieprzem i dokładnie natrzeć rybę.Odstaić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. Podawać gorącą. Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/02/sola-w-miodowo-cytrynowej-marynacie.html