Wykonanie
Ryba i
cytryna, to idealne połączenie smaków. Dzięki
cytrynie ryba staje się bardziej wyrazista a często jak np w przypadku
płoci , pozbawia ją smaku rzecznego szlamu. Mój pomysł na dzisiaj, to właśnie cytrynowa marynata z odrobiną
słodyczy. Polecam.
SKŁADNIKI;80 dkg mrożonej
soliMARYNATA:sok z 1
cytrynyskórka otarta z jednej
cytryny2 łyżki
oliwy1 płaska łyżeczka
miodusól i
pieprz do smakuDODATKOWO :
olej do smażenia
mąka do panierowania1
jajkoPRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje.
Sok z cytryny połączyć z
oliwi otartą skórką,
solą i
pieprzem i dokładnie natrzeć
rybę.Odstaić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić
jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać
mąkę.
Rybę panierować najpierw w
mące,
potem jajku i na koniec jeszcze raz w
mące. Na patelni dobrze rozgrzać
olej i ułożyć kawałeczki
ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. Podawać gorącą. Smacznego :)