Wykonanie
Niby nic a jednak coś. Panierka z okruchów
chleba nadaje rybie charakteru i smaku jakiego od jakiegoś czasu poszukiwałam. Chrupka, złocista z lekkim posmakiem
cytryny. Przepis z dość starego wycinka z gazety, niestety nie wiem jakiej.
Składniki :50 dag
filetów rybnychcytrynapieprz,
sól4 kromki
pieczywa tostowego ( u mnie ta ilość była zbyt mała wiec warto
mieć pod ręką nieco więcej )
jajomąkaolej do smażeniaFilety płukamy pod bieżącą
wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
solą i
pieprzem. Najlepiej odstawić je na jakieś 30 minut.W
między czasie przygotowujemy panierkę. Z
pieczywa tostowego odcinamy skórę a miękisz rozdrabniamy palcami, odstawiamy.
Mąkę mieszamy z niewielką ilością
soli i
pieprzu a
jajo rozmącamy.Na patelni rozgrzewamy
olej.
Rybę panierujemy najpierw w
mące,
potem w
jajku i na końcu w okruchach
chleba. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)