ßßß Cookit - przepis na Ryba w chlebowej panierce

Ryba w chlebowej panierce

nazwa

Wykonanie

Niby nic a jednak coś. Panierka z okruchów chleba nadaje rybie charakteru i smaku jakiego od jakiegoś czasu poszukiwałam. Chrupka, złocista z lekkim posmakiem cytryny. Przepis z dość starego wycinka z gazety, niestety nie wiem jakiej.
Składniki :
50 dag filetów rybnych
cytryna
pieprz, sól
4 kromki pieczywa tostowego ( u mnie ta ilość była zbyt mała wiec warto mieć pod ręką nieco więcej )
jajo
mąka
olej do smażenia
Filety płukamy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Najlepiej odstawić je na jakieś 30 minut.
W między czasie przygotowujemy panierkę. Z pieczywa tostowego odcinamy skórę a miękisz rozdrabniamy palcami, odstawiamy. Mąkę mieszamy z niewielką ilością soli i pieprzu a jajo rozmącamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w okruchach chleba. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/04/Ryba-w-chlebowej-panierce.html