Wykonanie
Składniki:1
filet z kurczakaprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka, suszony
tymianek, odrobina
lubczyku1/2 łyżeczki
miodu1 łyżka
oleju2 szklanki
wody1 łyżka
mąkiPrzygotowanie
Pierś z kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Przekładam do miseczki. Posypuje
solą,
papryką,
tymiankiem, polewam
miodem i
olejem.
Przyprawy wcieram w
mięsko. Wkładam na 1 godzinę do lodówki.
Pierś z kurczaka smażę na patelni (już bez
oleju) do zrumienienia. Zalewam
wodą i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam gaz i duszę w tym
mięsko około 40minut- aż będzie miękkie. Wyjmuje pierś i zostawiam na kilka minut, zanim ją pokroje.Sos, który powstał z duszenia
mięsa zagęszczam
wodą z odrobiną
mąki- ubijam trzepaczką, a następnie dodaję trochę sosu. Przelewam wszystko z powrotem na patelnię i mieszam, aby sos nie przywarł do patelni. Gdy zgęstnieje, przyprawiam do smaku.SMACZNEGO!!!