ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w tymianku

Pierś z kurczaka w tymianku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 filet z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, suszony tymianek, odrobina lubczyku
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka oleju
2 szklanki wody
1 łyżka mąki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Przekładam do miseczki. Posypuje solą, papryką, tymiankiem, polewam miodem i olejem. Przyprawy wcieram w mięsko. Wkładam na 1 godzinę do lodówki.
Pierś z kurczaka smażę na patelni (już bez oleju) do zrumienienia. Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam gaz i duszę w tym mięsko około 40minut- aż będzie miękkie. Wyjmuje pierś i zostawiam na kilka minut, zanim ją pokroje.
Sos, który powstał z duszenia mięsa zagęszczam wodą z odrobiną mąki- ubijam trzepaczką, a następnie dodaję trochę sosu. Przelewam wszystko z powrotem na patelnię i mieszam, aby sos nie przywarł do patelni. Gdy zgęstnieje, przyprawiam do smaku.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/07/piers-z-kurczaka-w-tymianku.html