Wykonanie
Rozkroiłam następną wielką
dynię i konsekwentnie ją przerabiam. Placuszki z dodatkiem warzyw cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem, więc mimo, że niektórzy na
dynię kręcą nosem, te zniknęły co do jednego. Zrobiłam je w wersji wytrawnej, ale dyni mam tyle, że i na słodkie chyba się zdecyduję. Do tych dodałam pełnoziarnistej
mąki a dla wyostrzenia smaku
gałki muszkatołowej oraz słodkiej i wędzonej
papryki.2 szklanki utartej na grubych oczkach tarki dyni2
jajkaszklanka z górką
mąki pełnoziarnistej ( miałam Lubelli)
sól,
pieprz ziołowy,
papryka słodka i wędzona
gałka muszkatołowaolej do smażeniapłaska łyżeczka
proszku do pieczenia (dowolnie)Obraną
dynię ( sam miąższ) starłam na tarce o grubych oczkach i posoliłam. Wbiłam
jajka, wymieszałam, dodałam
mąkę i przyprawiłam
solą,
pieprzem ziołowym , słodką i wędzoną
papryką oraz
gałką muszkatołową .Zamieszałam dokładnie. Kto chce placuszki bardziej puszyste może dodać
proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne.Na patelnię z rozgrzanym
olejem kładłam łyżką owalne placuszki i smażyłam, aż się zrumieniły od
spodu i ścięły na wierzchu,
potem przewracałam i dosmażałam z drugiej strony. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Jedliśmy je z
sosem pomidorowym ze świeżych
pomidorów albo z
czosnkowym. Jak już wspomniałam, moi Panowie nie przepadają za
dynią, ale w takiej wersji bardzo im smakowała. Sosy też pasowały, wynalazłam kolejne pyszne jesienne danie.Smacznego !