Wykonanie
Placek
szpinakowy już był na blogu, ale dawno i z kuchenki mikrofalowej. Wymyśliłam go sama jako danie wegetariańskie dla córki, robię go czasem też w wersji wegańskiej.Gdy dostałam patelnię Dry Cooker, wiedziałam, że muszę spróbować go na niej zrobić. Miałam wielką tremę, ale się udało. Podaję przepis, bo zmieniłąm nieco proporcje :ok. 30 dkg
mrożonego szpinaku2
jajka2 szkl.
mąki1/2 szkl
oleju1/2 szkl
wody gazowanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniasól,
pieprz gałka muszkatołowaSzpinak rozmrażamy, wbijamy
jajka i mieszając widelcem dodajemy kolejno
olej,
mąkę z proszkiem,
wodę gazowaną. Przyprawiamy do smaku.Patelnię całą wysmarowałam cienko
olejem za pomocą pędzelka, wlałam ciasto, wyrównałam , postawiłam na średni ogień i przykryłam pokrywką, poddając placek działaniu pary. Po kilku minutach zmniejszyłąm ogień na mały i obserwowałam, jak placek rośnie. Po niecałych 15 minutach boki odstawały od brzegów, wierzch był ścięty i nawet leciutkie pęknięcie się pojawiło. Podniosłam pokrywkę i spróbowałąm patyczkiem – był suchy. Wyłączyłam palnik i zostawiłam chwilę pod przykryciem.
Potem podniosłąm pokrywkę, żeby nieco przestgł. Wbrew moim obawom dał się pokroić i wyjąć bez problemów. Zjedliśmy go z
sosem czosnkowym – tak nam najbardziej smakuje. Smacznego !Wszystkie życzliwe mi osoby informuję, że w konkursie na kulinarny blog roku dodałąm w tym miesiącu tort tiramisu, przepis wcześniejszy z bloga. Jeśli się komuś spodoba, to może zagłosowaćtutaj