Wykonanie
Kiedy Pincake ogłosiła swoją doroczną zieloną akcję, mającą za zadanie przywołać wiosnę, od razu pomyślałam o jakimś daniu ze
szpinakiem. Postanowiłam wykorzystać moje bazowe ciasto na placek
szpinakowy i zrobić za niego placuszki smażone na patelni. Wyszły bardzo smakowite i w pięknym wiosennym kolorze.ok. 30 dkg
mrożonego szpinaku2
jajka1, 5 szkl.
mąki1/3 szkl
oleju1/2 szkl
wody gazowanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniasól,
pieprz czarny i
ziołowygałka muszkatołowa,
tymianekSzpinak rozmroziłam, wbiłam
jajka i mieszając widelcem dodałam kolejno
olej,
mąkę z proszkiem i
wodę gazowaną. Przyprawiłam do smaku.Na rozgrzaną patelnię ( robiłam na ceramicznej z kominkiem) z niewielką ilością
oleju kładłam łyżką owalne placuszki, przykryłam pokrywką, gdy się ścięły u góry i zrumieniły nieco od
spodu, przewracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Zwykle jemy placek
szpinakowy z
sosem czosnkowym , więc i placuszki z nim zjedliśmy. Bardzo nam przypadły do gustu , no i zielony kolor przywołał wiosnęSmacznego !