ßßß Cookit - przepis na PLACUSZKI Z FASOLĄ

PLACUSZKI Z FASOLĄ

nazwa

Wykonanie

To jedno z dań, które wymyśliłam na potrzeby córki – wegetarianki. Staram się zapewnić jej sporo białka roślinnego , głównie z warzyw strączkowych i dlatego gotuję co jakiś czas fasolę białą lub czerwoną i wykorzystuję ją do różnych dań. Tym razem ugotowałam białą, zrobiłam pastę do chleba z ziołami i czosnkiem a resztę rozgniotłam i dodałam do ciasta podobnego do naleśnikowego i usmażyłam z niego placuszki. Wyszły tak smaczne, że podjadaliśmy je wszyscy.
3/4 szklanki ugotowanej fasoli ( może być z puszki)
2 jajka
1, 5 szklanki mąki
łyżka oliwy
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz czarny i ziołowy
majeranek, tymianek ( po pół łyżeczki)
olej do smażenia
Ugotowaną fasolę roztarłam na papkę widelcem ( można zmiksować), dodałam do niej jajka, oliwę i mieszając dodawałam na zmianę mąkę z proszkiem, mleko i wodę gazowaną. Doprawiłam solą i pieprzami oraz ziołami, do smaku. Wymieszałam dokładnie na gładką masę, gęstszą nieco od ciasta naleśnikowego.
Na patelnię z rozgrzanym olejem ( smażyłam na ceramicznej, na niewielkiej ilości – na zwykłej starczy 3-4 mm warstwa) kładłam łyżką owalne placuszki i przykrywałam pokrywką. Gdy zrumieniły się o d dołu i ścięły na wierzchu, przewracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Zrobiłam do nich sos czosnkowy, ale i same dobrze smakowały. Cieszę się z tego wynalazku, bo mam kolejne smaczne i pożywne wegetariańskie danie. Jak starsza córa przyjedzie, to zrobię je w wersji wegańskiej.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/wegetarianskie-placuszki-z-fasola