Wykonanie
Wybrałam się nazbierać kwiatków akacji żeby je ususzyć na
herbatkę i przy okazji wykorzystać jako dodatek do placuszków
jogurtowych. Podobne pokazywała też Pinkcake, ale ja wpadłam na ten pomysł równolegle , smażyłam je w ubiegły piątek. Kiedyś już podobne robiłam, ze dwa lata temu, ale z
płatków przesypanych
cukrem, które zostały mojej córce od jakiegoś deseru. Teraz dodałam czyste
płatki, które pracowicie poodrywałam od zielonych końcówek :
szklanka
mąkiszklanka
płatków akacjimały
jogurt naturalnyłyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkałyżeczka
cukruszczypta
soliolej do smażenia
Jajka roztrzepujemy z
cukrem i
solą, dodajemy
jogurt,
płatki akacji i
mąkę z proszkiem, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany, jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę
mleka lub
wody.Kładziemy łyżką na patelnię z rozgrzanym
olejem ( cienka warstwa) po kilka placuszków, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż się od
spodu zrumienią a na wierzchu zetną. Przewracamy i dosmażamy bez przykrycia. Podajemy posypane
cukrem-pudrem, można polać je np.
syropem z czarnego bzuPonieważ te placki są z
jogurtem i
jajkami, zrobiłam też placuszki wegańskie dla córki, na słono i z dodatkiem listków babki :
WEGAŃSKIE PLACUSZKI Z LIŚĆMI BABKIszklanka
mąki1/4 szklanki
oliwy1/2 szklanki
wody gazowanejgarść posiekanych liści babki
sól,
pieprz czarny i
ziołowymajeranek,
tymianekłyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażenia
Oliwę ubijamy lekko widelcem z
wodą gazowaną, żeby wyszła emulsja. Dodajemy mieszając
mąkę z proszkiem i robimy ciasto o konsystencji jak powyższe. W razie potrzeby zagęszczamy
mąką albo rozrzedzamy
wodą. Dodajemy posiekaną babkę ,
sól,
pieprz i
zioła. Smażymy tak , jak powyżej. Można zjeść z
sosem pomidorowym,
czosnkowym albo nawet z
keczupem.Obydwie wersje placuszków bardzo nam smakowały, a te z akacją wyszły bardzo delikatne i były pyszne, nawet bez żadnych dodatków. Smacznego !