Wykonanie
Jak już wspomniałam we wstępie, ciasta robione w kuchence mikrofalowej udają się tak samo, jak w piekarniku a o ile krótszy jest czas ich przygotowania! 15 minut w kuchence i gotowe! Jedynym mankamentem jest może ich blady wygląd, ale nie dotyczy to ciast z dodatkiem np.
kakao. Oprócz ciast słodkich można robić też „na słono”, z dodatkiem warzyw. Jednym z takich ciast, doskonałym też dla wegetarian jest placek
szpinakowy o pięknym, zielonym kolorze. A oto przepis: PLACEK
SZPINAKOWYpół opakowania
mrożonego szpinakutłuszcz do smażenia1 i 1/2 szklanki
mąki1/4 szklanki
oleju1
jajko1/2 szklanki
wody (może być gazowana)2 łyżeczki
proszku do pieczeniasól,
pieprz.
Szpinak rozmrozić(w kuchence), wlać kilka łyżek
oleju na patelnię i przesmażyć, nie przykrywając, bo straci kolor.Kto lubi, może do smażenia
szpinaku dodać drobno pokrojony
czosnek lub
cebulę. Doprawić
solą i
pieprzem, wystudzic. W misce roztrzepać widelcem
jajko, mieszając dodać
olej i połowę
wody.Dodać przestudzony
szpinak, wymieszać. Stopniowo, mieszając , wsypywać
mąkę i
proszek do pieczenia, dodać resztę
wody i szczyptę
soli.Jeśli ciasto będzie za gęste, dodac więcej
wody. Wysmarować dno plastikowego pudełka tłuszczem, wlać ciasto i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 15 minut na 600 W. Jeśli po tym czasie ciasto będzie się jeszcze „lało”, wstawić do kuchenki na kilka minut. Można jeść na ciepło i na zimno. Dobry jest z
sosem czosnkowym.Smacznego!