ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Teraz możemy również uraczyć się pierogami ze świeżymi owocami. U mnie padło na jabłka. Już dawno słyszałam o takich pierogach - moja siostra jadła je po raz pierwszy na Ukrainie. Miałam pewne obawy jak to będzie smakować - sama nie wiem dlaczego, przecież lubię jabłka. I w końcu zrobiłam! Pierożki wyszły super!!! Przepis zdecydowanie do powtórzenia :) Polecam gorąco!!!
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Na farsz:
1,5-2 kg jabłek (dowolnie pokrojonych np. w ósemki lub w grubszą kostkę)
Sposób przygotowania:
1. Zagnieść ciasto. Na każdy krążek ciasta nakładać jabłka i lepić pierogi.
2. Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym masłem i cukrem lub ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu (u mnie ta druga wersja).
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/02/pierogi-z-jabkami.html