Wykonanie
Teraz możemy również uraczyć się pierogami ze świeżymi
owocami. U mnie padło na
jabłka. Już dawno słyszałam o takich pierogach - moja siostra jadła je po raz pierwszy na Ukrainie. Miałam pewne obawy jak to będzie smakować - sama nie wiem dlaczego, przecież lubię
jabłka. I w końcu zrobiłam! Pierożki wyszły super!!! Przepis zdecydowanie do powtórzenia :) Polecam gorąco!!!

Składniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej przegotowanej
wody1
jajko2-3 łyżki
olejusólNa farsz:1,5-2 kg
jabłek (dowolnie pokrojonych np. w ósemki lub w grubszą kostkę)Sposób przygotowania:1. Zagnieść ciasto. Na każdy krążek ciasta nakładać
jabłka i lepić pierogi.2. Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym
masłem i
cukrem lub ze
śmietaną,
cukrem i szczyptą
cynamonu (u mnie ta druga wersja).

Smacznego :)