Wykonanie
Dzisiejszy obiad to pierogi z
wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie.

Składniki:(ok. 60 pierogów)0,5 kg
mąki2 szklanki gorącej, prawie wrzącej
wody4 łyżki
oleju2
jajkaszczypta
soliMąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego
jajka. Nastepnie dodajemy
olej i szczyptę
soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą
wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.Stolnicę posypujemy delikatnie
mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3
wiśnie, posypujemy odrobiną
cukru i sklejamy pierogi.W dużym garnku przygotowujemy osoloną
wodę. Na gotującą
wodę wkładamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. Polewamy
śmietanką z odrobiną
cukru.Smacznego!
