ßßß
Drugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku.Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają.Składniki :1,5 szklanki mąki1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej)4 jajka1 łyżka cukru1 łyżka olejuszczypta soliolej do smażeniaWszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę.Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki do środka a następnie zawijamy w rulony.Przepis na powidła przypominam tu .