ßßß Cookit - przepis na Bułeczki żytnie na zakwasie

Bułeczki żytnie na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Piekąc chleb zaczęłam się zastanawiać czy na zakwasie można upiec też bułeczki. Przecież drożdże to drożdże a czy dzikie czy piekarnicze ze sklepu to chyba nie ma takiego znaczenia ? Musiałam to sprawdzić i tak powstały bułki z mąki żytniej.
Wyszły nie najładniejsze po popękały. Nie będę Wam wciskać kitu, że taki efekt był zamierzony bo nie chcę ściemniać. Po prostu uformowane bułki odstawione do napuszenia były przykryte suchą ściereczką a w domu ciepło, suche powietrze od centralnego, no i obeschły nieco. A jak obeschły to w piekarniku popękały malowniczo :D Szczęśliwie na smak nie ma to wpływu - chyba, że na chrupkość i zapewniam, że ta była w porządku.
czas przygotowania : 15 minut + kilkanaście godzin wyrastania + 25 minut pieczenie
składniki :
ZACZYN - 100 g zakwasu żytniego
40 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki żytniej typ 720
ok. 250 ml wody o temp. pokojowej
CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
250 g mąki żytniej typ 720
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju roślinnego
dodatkowo : 2 łyżeczki oleju do posmarowania rąk przy formowaniu
sposób przygotowania : wieczorem do miski nałożyłam zakwas, wsypałam mąki i wlałam wodę. Mieszałam ciasto łyżką do połączenia składników. Przykryłam miskę i zostawiłam na 10 godzin w temp. pokojowej.
Następnego dnia rano do zaczynu dodałam pozostałe składniki i wyrabiałam ciasto ręką przez kilka minut. Kleiło się mocno, ale mąka żytnia tak ma. Przykryłam i odstawiłam na ok. 2 godziny żeby ciasto wyrosło - ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 część. Ręce posmarowałam olejem żeby ciasto się do nich nie przyklejało. Formowałam okrągłe bułeczki. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyłam - myślę, że gdybym nie spłaszczyła to wyszłyby wyższe....
Bułeczki przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę żeby się napuszyły. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Ostudziłam na kratce.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/bueczki-zytnie-na-zakwasie.html