Wykonanie
Zielone kluski chodzily za mną już od dawna, widziałam je kiedyś na kilku blogach. Gdy dziś zastanawiałam się, co zrobić na obiad, znalazłam w lodówce pół opakowania
mrożonego szpinaku a od wczoraj zostało mi trochę
ziemniaków z obiadu. Miałam tez
twaróg i postanowiłam zrobić „leniwe ruskie”, czyli z
ziemniakami i dodać im do towarzystwa
szpinak, dobierając odpowiednie
przyprawy.Miałam zamiar utoczyć z ciasta zgrabne wałeczki i pociąć je ładnie, jak kopytka. Okazało się jednak, że ciasto wyszło mi zbyt luźne, wałeczki się spłaszczyły, więc prosto z deski odcinałam je nożem wprost do
wody. Nie chciałam dodawać więcej
mąki, bo bałam się, że będą za twarde.30 dkg
twarogu półtłustego2
jajkaok. 25 dkg
mrożonego szpinakumiseczka gotowanych
ziemniakówok. 2, 5 szklanki
mąki1/3 szklanki
wody gazowanej
sól,
pieprzgalka muszkatołowaW misce rozgniotlam
ziemniaki specjalnym urządzeniem i tym samym potraktowałam
twaróg. Dodałam do tego rozmrożony
szpinak, wbiłam
jajka, dodałam
przyprawy. Na koniec, mieszając, dodawałam
mąkę i
wodę gazowaną, która nadaje ciastu lekkości.Utoczyląm z ciasta wałeczki na omączonej desce. Jak już wspomniałam spłaszczyły mi się nieco, stąd podługowaty kształt pierogów. Odcinałam je nożem z deski wprost na osolony wrzątek. Gotowałąm ok. 3 min od wypłynięcia.Eksperyment się powiódł, mimo nietypowego kształtu pierogi były smaczne , miękkie i puszyste.
Szpinak i
galka muszkatołowa dodały im ciekawego smaku. Chyba wejdą na stałe do reperuaru naszych leniwych. Smacznego !