Wykonanie
Te pierogi również robiłam jakiś czas temu i aż wstyd się przyznać, że robiłam je pierwszy raz..Zawsze były pierogi z
kapustą i
grzybami , z
grzybami lub na słodko...ale w końcu przyszła
pora i na ruskie..2 szkl.
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
oleju1
jajko (roztrzepane)ok. 1 szkl. ciepłej
wody5-7
ziemniaków250 g
twarogu1 posiekana
cebulasól,
pieprzNa patelni usmażyć
cebulkę.
Ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z
białym serem. Dodać
cebulkę,
sól i
pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka (np. szklanką lub foremką do pierogów). Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).