Wykonanie
Skład na około 50 pierogów:Ciasto:2 szklanki
mąki1
jajkołyżka
oleju150 ml ciepłej przegotowanej
wodysólDo miski wsypać przesianą
mąkę,
jajko umyć i wbić do miski z
mąką, dodać
olej i 1/2
wody. Wymieszać składniki, co jakiś czas dolewając resztę
wody. Wyrobione ciasto położyć na blat posypany niewielka ilością
mąki i wyrabiać aż dziurka po zanurzonym palcu w cieście
wróci do pierwotnego stanu. Przykryć ciasto szmatką, żeby się nie zeschło.Farsz:300 g półtłustego
twarogu3 - 4
ziemniaki2
cebuleolejsólpieprzZiemniaki ugotować w mundurkach (powinny być na półmiękkie), ostudzić, obrać i zmielić razem z
twarogiem.
Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na złoto na łyżce
oleju i dodać do
ziemniaków, doprawić
pieprzem i
solą (pierogi ruskie muszą
mieć wyrazisty smak i charakter), wymieszać wszystko (najlepiej ręką).Sposób przygotowania pierogów:Ciasto podzielić na pół, jedną połówkę schować pod szmatką, a z drugiej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko wałkiem. Szklanką wyciąć krążki, na każdy krążek nałożyć trochę farszu (u mnie była 1 łyżeczka) i zalepić
ciastko (można zrobić wzorek widelcem). Pierogi włożyć do wrzącej, osolonej
wody z odrobiną
oleju (pierogi nie skleją się). Gotować do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię (ja gotowałam jeszcze jakieś 2 - 3 minuty). Należy wykorzystać całe ciasto ;)Smacznego :)Pozdrawiam, Czarnulka.