Wykonanie
Tradycyjne ruskie pierogi, najlepsze pierogi jakie istnieją ;-) do mniej niż dwudziestu nie ma co siadać ;-)Składniki:podam Wam nasze dzisiejsze proporcje ale było tego dużo bo ok. 2 misek szklanych
twaróg (ok. 1 kg)
ziemniaki (ok. 1 kg)
sól i
pieprzmąka np. koszalińska (około 1 kg)szklanka
wodysólPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia, chowamy do lodówki (najlepiej zrobić to wieczorem, żeby
ziemniaki chłodziły się całą noc), skręcamy w maszynce do mielenia, mieszamy z
twarogiem i doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Szykujemy sobie stolnicę wysypujemy
mąkę w środku robimy gniazdko i wlewamy trochę
wody oraz szczyptę
soli i zagniatamy ciasto najpierw nożem, a później już rękami dodajemy co chwilę
wodę, aż zużyjemy całą szklankę. Zagniatamy do momentu aż ciasto
zrobi się sprężyste i gładkie, Wtedy odkrawamy po kawałku formujemy wałki kroimy na kawałki 1 cm, podsypujemy wałkiem na ładne okrągłe placki i nadziewamy naszym
twarogiem z
ziemniakami, gdy zrobimy już połowę pierogów, nastawiamy do gotowania garnek z osoloną!
wodą do której dodajemy łyżkę
oleju (np. rzepakowego) gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi, od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową, wrzucamy do szklanej miski i polewamy tłuszczem (aby się nie posklejały). Podajemy np. ze skwarkami z
boczku i smażoną
cebulką. Smacznego