Wykonanie
Kto nie lubi pierogów? Ja uwielbiam w każdej postaci. Robiłam już dużo różnych wersji tego dania. Zmieniałam farsz i rodzaj
mąki. Ale teraz przedstawiam Wam klasyczną wersję.Składniki:farszok. 2 kg
ziemniaków300 g
twarogu3
cebulesól,
pieprzciasto:600 g
mąki tortowejszklanka gorącej
wodyszczypta
soliWykonanie:
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubijam na puree i odstawiam do ostygnięcia.
Cebulkę kroję w małą kostkę i podsmażam na
oleju.Dodaję do ostudzonych
ziemniaków.Dodaję pokruszony
twaróg.Doprawiam
solą i
pieprzem.Ciasto można zrobić na dwa sposoby. Ręcznie lub w melakserze. Ja jednak wolę ręcznie bo cały czas mam pod kontrolą konsystencję ciasta.
Mąkę wysypuję na stolnicę. Dodaję szczyptę
soli. Dolewam partiami
wodę (musi być gorąca) i mieszam ciasto. Musi być dość wilgotne i elastyczne, wtedy łatwiej później będzie się kleiło.Ciasto wałkuję na blacie. Szklanką wykrawam kółka. Dodaje farsz łyżeczką i sklejam brzegi.Pierogi gotuję w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. I gotowe :) pyszne :)