Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
masło 1,5 łyżek stołowych
sól według uznania
woda 250 mililitrów
żółtko 1 sztuk
twarogu 400 gramów
ziemniaki 800 gramów
pieprz według uznaniaWykonanie:
Ziemniaki umyć pod bieżącą letnią
wodą , obrać i ugotować w osolonej wodzie, dokładnie przemielić z
twarogiem w maszynce do mielenia (najlepiej gdy
ziemniaki będą jeszcze lekko ciepłe).
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z
twarogiem i
ziemniakami. Przyprawić farsz. Do miski wsypać
mąkę,
sól, wbić
żółtko, dodać
masło i wymieszać składniki. Dolać ciepłą
wodę, i ciągle mieszać, żeby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły gładką jednolitą masę. Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie posypanym
mąką. Szklanką wykrajać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać na gotującą się, osoloną
wodę z
oliwą. Podawać polane
masłem ze zrumienioną na złoto
cebulką.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.Komentarze:Autor: MacData: 2011-05-06Nie tyle, że się ciasto lepiej lepi, ale ciasto jest o wiele lepsze, pulchniejsze. W garmażerkach robią ciasto na wodzie i pieróg wygląda jak ulepiony z gliny. W pierogach nie farsz, ale ciasto jest najważniejsze. Następnym razem napiszę jak można zrobić 300 pierogów w dwie osoby w ciągu godziny...Autor: MaciekData: 2011-05-04
Mleko, to konieczność i nie po to żeby się lepiej kleiły, a po to, żeby ciasto nie było jak zakalec z garmażerki.Ciasto to podstawa pierogów. Innym razem napiszę jak można ulepić 300 pierogów w godzinę w dwia osoby.Autor: czarna_hankaData: 2009-04-03Farsz do ruskich robię tak samo, ale ciasto lepiej mi się lepi, gdy jest zrobione jedynie z
mąki i
mleka z lodówki. Polecam to ciasto zwłaszcza początkującym,jak i ceniącym sobie prostotę wykonania- oczywiście o ile w przypadku pierogów można mówić o prostocie...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: