ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
masło 1,5 łyżek stołowych
sól według uznania
woda 250 mililitrów
żółtko 1 sztuk
twarogu 400 gramów
ziemniaki 800 gramów
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ziemniaki umyć pod bieżącą letnią wodą , obrać i ugotować w osolonej wodzie, dokładnie przemielić z twarogiem w maszynce do mielenia (najlepiej gdy ziemniaki będą jeszcze lekko ciepłe). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem i ziemniakami. Przyprawić farsz. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i wymieszać składniki. Dolać ciepłą wodę, i ciągle mieszać, żeby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły gładką jednolitą masę. Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie posypanym mąką. Szklanką wykrajać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę z oliwą. Podawać polane masłem ze zrumienioną na złoto cebulką.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: Mac
Data: 2011-05-06
Nie tyle, że się ciasto lepiej lepi, ale ciasto jest o wiele lepsze, pulchniejsze. W garmażerkach robią ciasto na wodzie i pieróg wygląda jak ulepiony z gliny. W pierogach nie farsz, ale ciasto jest najważniejsze. Następnym razem napiszę jak można zrobić 300 pierogów w dwie osoby w ciągu godziny...
Autor: Maciek
Data: 2011-05-04
Mleko, to konieczność i nie po to żeby się lepiej kleiły, a po to, żeby ciasto nie było jak zakalec z garmażerki.Ciasto to podstawa pierogów. Innym razem napiszę jak można ulepić 300 pierogów w godzinę w dwia osoby.
Autor: czarna_hanka
Data: 2009-04-03
Farsz do ruskich robię tak samo, ale ciasto lepiej mi się lepi, gdy jest zrobione jedynie z mąki i mleka z lodówki. Polecam to ciasto zwłaszcza początkującym,jak i ceniącym sobie prostotę wykonania- oczywiście o ile w przypadku pierogów można mówić o prostocie...
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4391/Pierogi-ruskie