Wykonanie
Przepis podała mi mistrzyni od pierogów ruskich:) Ona robiła, a ja pstrykałam zdjęcia:) Takie pierogi na pewno zjedzą też dzieci. Pycha!Do dzieła! :)
Składniki:1 kg
mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza1/2 litra gorącej, przegotowanej
wody2
żółtka3 kostki białego,
półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów)400 gramów ugotowanych
ziemniaków4
cebulekostka
masła do podduszenia
cebulisólpieprzNajpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych
ziemniaków,
sera i
cebuliCebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z
masłem i dusimy do miękkości
Twaróg z
ziemniakami wrzucamy do malaksera, a jeśli go nie posiadamy to zarówno
ziemniaki jak i
ser przecieramy na tarce o dużych oczkach. Chodzi o to, żeby farsz nie miał gródek, ale należy pamiętać też o tym, żeby składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz
2/3
cebuli wraz z
masłem dokładamy do farszu z
ziemniaków i
twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania ich z wierzchu gdy się ugotują. Farsz doprawiamy
solą i
pieprzemTeraz robimy ciasto na pierogiNa stolnicę wysypujemy
mąkę, wbijamy 2
żółtka i mieszamy
Następnie dolewamy 1/2 litra gorącej
wody i znowu mieszamy. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną "chowamy" pod ściereczkę, żeby nie wyschła
Zagotowujemy
wodę w jak największym garnku i wsypujemy dwie łyżki
soliCiasto wałkujemy niezbyt cienko. Dzięki temu będzie można na ciasto nałożyć więcej farszu i naciągnąć pierożki podczas lepienia. Wykrawamy szklanką kółka i nakładamy łyżeczką porcję farszu. Lepimy pierogi:)
Do gotującej się
wody wkładamy pojedynczo pierogi i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Należy uważać, żeby się nie rozgotowały...Wyławiamy sitkiem i przelewamy pod bieżącą, gorącą
wodąPodajemy okraszone duszoną
cebulką lub podsmażamy
Na zdrowie! :)