Wykonanie
Z
dynią można robić nie tylko ciasto na słodko. Postanowiłam spróbować dodać
dyniowy przecier do placka warzywnego ( robię je w różnych odmianach w kuchence mikrofalowej, bo warzywa zachowują wtedy swój kolor i smak). Jako dodatki wybrałam
cebulę i
paprykę, z
ziół pasował mi do tego
rozmaryn.szklanka przecieru
dyniowegoszklanka
mąki2
jajka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
wody gazowanej1, 5 łyżeczki
proszku do pieczeniadwie
cebuleduża
czerwona paprykałyżeczka
rozmarynupół łyżeczki
papryki wędzonej
sól,
pieprz czarny i
ziołowyKawałek dyni obrałam , rozgotowałam w niewielkiej ilości
wody i zmiksowałam. Ostudziłam, wbiłam dwa
jajka, mieszając dodawałam pokrojoną i podsmażoną na
oleju paprykę i
cebulę,
potem olej,
mąkę z proszkiem i
wodę gazowaną.Doprawiłam w/w
przyprawami.
Wstawiłam do kuchenki mikrofalowej najpierw na 4 min na 500 W,
potem na 12 min na 600 W.Jedliśmy go z
jogurtem, a komu było za malo pikantnie- z
sosem czosnkowym. Rodzinka dość nieufnie na niego najpierw patrzyła, ale zniknął błyskawicznie. Smacznego !