Wykonanie
Pokazywałam już na blogu placek
dyniowy na slodko, teraz
pora na trochę inny.
Dynia ma mało wyrazisty smak i dobrze smakuje z pikantnymi warzywami i
przyprawami. Do
dyniowego puree dobrałam
paprykę ,
cebulę i
natkę pietruszki oraz
paprykę ,
pieprz i pasująca do dyni
gałkę muszkatołową . Wyszło smakowite pikantne ciasto.szklanka przecieru
dyniowego1, 5 szklank
mąki2
jajka1/2 szklanki
oleju1, 5 łyżeczki
proszku do pieczeniadwie
cebuleduża
czerwona paprykanatka pietruszkipół łyżeczki
papryki wędzonej
sól,
pieprz czarny i
gałka muszkatołowaKawałek dyni obrałam , rozgotowałam w niewielkiej ilości
wody i zmiksowałam. Ostudziłam, wbiłam dwa
jajka, mieszając dodawałam pokrojoną i podsmażoną na
oleju paprykę i
cebulę,
potem olej,
mąkę z proszkiem i
natkę pietruszkią.Doprawiłam w/w
przyprawami.Piekłam około 45 minut w 180 C. Zjedliśmy go z
sosem czosnkowym i doskonale z nim smakował .Smacznego !