ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z kminkiem

Placki ziemniaczane z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Kto ich nie lubi. Placki ziemniaczane to chyba jedno z niewielu dań, które nigdy mi się znudzą i zawsze smakują przepysznie. Obojętne z jakimi dodatkami, śmietaną i cukrem, gulaszem, sosem czosnkowym, czymkolwiek:) W dodatku są bardzo proste do przygotowania, pomijając tarcie ziemniaków, które niestety zajmuje trochę czasu… Kiedyś co prawda próbowałam zrobić placki w blenderze, ale to, co mi wyszło, smakowało jak placki z proszku. W związku z tym nadal męczę się z tarką, ale co tam, warto!
Co nam będzie potrzebne:
– 1 kg ziemniaków, umytych, obranych
– 1 średnia cebula
– kilka ząbków czosnku (ja lubię mocny smak, więc daję 5-6 albo i więcej, ale można dać mniej)
– 1 jajko
– 1,5 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
– 1 łyżka kminku (jeśli nie jesteście fanami tej przyprawy zmniejszcie ilość, albo w ogóle zrezygnujcie)
– 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce na średnich oczkach (mniejszych niż te pokazane na zdjęciu)
starte ziemniaki solimy i odstawiamy na kilka minut, po czym odlewamy wodę, która się zebrała
do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy jajko, przyprawy, mąkę, mieszamy wszystko dokładnie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju (placki muszą być w nim dobrze zanurzone, ale nie za głęboko), patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej placki będą się przypalać na rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto i formujemy na płasko (dobrze na początek usmażyć jeden placek „na próbę” i sprawdzić, czy nie trzeba go bardziej doprawić), smażymy kilka placuszków naraz
placki smażymy na złoty kolor z obu stron, usmażone odkładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby trochę odsączyć je z tłuszczu
podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami
Takie proste, a takie pyszne:) Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/placki-ziemniaczane-z-kminkiem