Wykonanie
Muffiny
serowo-
cebulowe to kolejne wytrawne muffiny u mnie na blogu. Przyznaję, że nie spodziewałam się, że będą cieszyć się tak wielkim powodzeniem. Okazuje się, że ten popularny
serowo-
cebulowy smak sprawdza się również w przypadku muffinek. Proste, szybkie, smaczne, wytrawne muffinki z
serem i
cebulką polecam na śniadanie, lunch a nawet jako wytrawną imprezową przekąskę.Inne muffiny wytrawne:
4 łyżki
oleju roślinnego1 duża
cebula, grubo pokrojona300 g
mąki75 g
sera Cheddar, startego na grubej tarce2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyzka
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli225 ml
mleka2 duże
jajka, roztrzepanePiekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami lub natłuszczamy foremkę na 12 muffin.Podgrzewamy 1 łyżkę
oleju, dodajemy
cebulę i na średnim ogniu smażymy ok 8-10 minut, aż
cebula będzie chrupka i nabierze złotej barwy. Zostawiamy do ostygnięcia.Mieszamy
mąkę, usmażoną
cebulę,
ser Cheddar,
proszek do pieczenia i
sól w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy
mleko,
jajka i pozostałe 3 łyżki
oleju. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy.Masę przekładamy do przygotowanej foremki, równomiernie rozkładając do papilotek. Pieczemy ok 15-18 minut lub do momentu, aż urosną i nabiorą złotej barwy. Studzimy w foremkach ok 10 minut, po czym przenosimy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.Przepis delikatnie zmieniony z "Muffins Galore" C. Atkinson.