Wykonanie
U nas na targu pojawiły się brązowe
pieczarki, bardziej aromatyczne niż te białe, o lekko leśnym zapachu. Bardzo mi przypadły do gustu i dodałam je do smażonego
szpinaku . Zrobiłam do tego rzucane kluski i wyszło bardzo smakowite danie.kluski rzucane20 dkg brązowych
pieczarekok. 30 dkg
świeżego szpinakuduża
cebulakawałek
porałyżka
mąki1/2 szklanki
bulionu warzywnegoolej do smażenia
sól,
pieprz czarny i
ziołowygałka muszkatołowa,
tymianekNa
oleju podsmażamy pokrojoną
cebulę, z dodatkiem
pieprzu. Na osobnej patelni podsmażamy jedną warstwą pokrojone na plastry
pieczarki. Do
cebuli dodajemy najpierw plasterki
pora,
potem pokrojone niezbyt drobno liście
szpinaku, etapami ( będą szybko zmniejszać objętość) i solimy, by nie straciły koloru, Gdy
szpinak się usmaży, oprószamy to
mąką, szybko mieszamy, rozprowadzamy zimnym
bulionem warzywnym. Wrzucamy
pieczarki, doprawiamy
gałką muszkatołową i
tymiankiem, ewentualnie dosalamy.Sos mieszamy z kluskami i wcinamy z apetytem, jak moi młodzi goście. Wyobraźcie sobie, że nastoletnia koleżanka mojej córki po raz pierwszy jadła
szpinak !Smacznego !