ßßß Cookit - przepis na SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

nazwa

Wykonanie

Robię ten sos od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy gdy rodzina sobie o nim przypomni.
Podaję ten sos do kotletów mięsnych, pulpetów, kotletów jarskich, kasz ( głównie pęcaku), kopytek i wielu jeszcze innych.
Składniki (na 4 porcje):
30 dag pieczarek
1 mała cebula (5 dag)
2 płaskie łyżki mąki
¹/³ szkl. mleka
ok. ¾ szkl. wody
sól, pieprz czarny mielony do smaku
¼ szkl. oleju
Wykonanie :
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dajemy na rozgrzany olej, mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Po zeszkleniu się cebuli dajemy do niej pokrojone pieczarki i stale mieszając smażymy 5-7 minut. Oprószamy mąką i stale mieszając smażymy do zeszklenia się mąki (ok.3 minuty). Podlewamy mlekiem, mieszamy. Dajemy wodę do momentu uzyskania rzadkiej konsystencji sosu. Dosmakowujemy solą i pieprzem. Chwilę jeszcze pozostawiamy na ogniu, stale mieszając. Podajemy na gorąco do pulpetów, kotletów mięsnych, jarskich lub wg. upodobań.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/SOS-PIECZARKOWY.html