Wykonanie
Robię ten sos od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy gdy rodzina sobie o nim przypomni.Podaję ten sos do kotletów
mięsnych, pulpetów, kotletów jarskich,
kasz ( głównie pęcaku), kopytek i wielu jeszcze innych.
Składniki (na 4 porcje):30 dag
pieczarek1 mała
cebula (5 dag)2 płaskie łyżki
mąki¹/³ szkl.
mlekaok. ¾ szkl.
wodysól,
pieprz czarny mielony do smaku¼ szkl.
olejuWykonanie :
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dajemy na rozgrzany
olej, mieszamy.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Po zeszkleniu się
cebuli dajemy do niej pokrojone
pieczarki i stale mieszając smażymy 5-7 minut. Oprószamy
mąką i stale mieszając smażymy do zeszklenia się
mąki (ok.3 minuty). Podlewamy
mlekiem, mieszamy. Dajemy
wodę do momentu uzyskania rzadkiej konsystencji sosu. Dosmakowujemy
solą i
pieprzem. Chwilę jeszcze pozostawiamy na ogniu, stale mieszając. Podajemy na gorąco do pulpetów, kotletów
mięsnych, jarskich lub wg. upodobań.