Wykonanie
W tym roku
cukinie znów mi pięknie rosły , szukałam więc kolejnych pomysłów na ich wykorzystanie.
Jadłam sporo leczo w różnych odmianach, bardzo je lubię, ale w końcu ile można… Tym razem postanowiłam dodać
cukinię do mojego ulubionego duetu
pory-
pieczarki. Zamiast
pieprzem, doprawiłam je świeżym
tymiankiem i suszonym cząbrem – wyszedł bardzo pyszny i aromatyczny dodatek do
mięsa. Wegetarianie czy weganie mogą zjeść sobie to danie także, z
pieczywem lub innymi dodatkami.spora
cukinia30 dkg
pieczarekpor bez zielonych końcówek
olejsól, cząber, świeży
tymianeknieco
bulionu warzywnegoObraną , pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną
cukinię trochę posoliłam i odstawiłam, by odciekła
woda.Na
oleju podsmażyłam małe
pieczarki pokrojone na pół ( większe można dać w grubszych plastrach), po chwili dodałam
pora, białą i jasnozieloną część – pokrojone w półplasterki. Gdy się razem poddusiły podlane lekko
bulionem i były już prawie miękkie, dorzuciłam
cukinię i dusiłam razem do miękkości. Pod koniec dodałam
tymianek i cząber, lekko dosoliłam.Bardzo jestem zadowolona, że wpadłam na pomysł tego dania, bo super mi smakowało. Wykorzystałam do niego jedną z
cukinii zebranych w ogrodzie wraz z
dyniami jakiś czas temu :
Od ponad tygodnia jestem na kuracji w Ciechocinku i na bloga wrzucam przepisy wcześniej przygotowane i sfotografowane. Moje blogowanie spotkało się z zaciekawieniem nowych znajomych, rozmawiamy też o innych życiowych sprawach. Koleżanka opowiadała m.in o swoich problemach po wypadku, które pomogła jej rozwiązać dopłata do odszkodowania .Na wykorzystanie
cukinii mam jeszcze kilka przepisów, sezon się kończy, więc zachęcam do wypróbowania tych pomysłów. Ta duszona z
porem i
pieczarkami jest dietetyczna , na dodatek wegańska, więc zadowoli na pewno wielu czytelników.Smacznego !