Wykonanie
Dajcie znać kiedy znudzi Wam się
cukinia na 1001 sposobów :) Każdy wyjazd na działkę obfituje w zbiory
dyniowo-
cukiniowe. Jedne i drugie rosną jak oszalałe, w niespodziewanych przez nas ilościach. Urodzaj dekady nas dopadł. W ubiegłym roku
cukinia strzeliła focha i było ledwie kilka sztuk a i te nie prezentowały się jakoś okazale, za to w tym roku istne szaleństwo!dowolna posiadana ilość
cukinii (u mnie około 1,5kg)
czosnek (u mnie 6 ząbków)dorodny
porolejkilka
ziemniakówbulion warzywnytymianeksól,
pieprzCukinię pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry, pomiędzy
cukinię wrzucić obrane ząbki
czosnku. Całość polać
olejem i piec około 40 minut w 180-200 stopniach aż
cukinia będzie miękka i na wierzchu lekko rumiana. W dużym rondlu podsmażyć na
oleju pokrojonego w talarki
pora, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i około szklanki
bulionu. Następnie dodać upieczoną
cukinię i
czosnek. Dolać tyle
bulionu żeby zakryć
cukinię, u mnie było to w
sumie około 0,7 litra, ale my lubimy gęste kremy. Doprawić
solą pieprzem i dużą ilością
tymianku. Kiedy wszystko się ze sobą przegryzie zmiksować i można opcjonalnie dodać łyżkę
śmietany ale nie ma takiej konieczności. My zjedliśmy z czosnkowymi grzankami z
mozzarellą i
tymiankiem.W moim przypadku do zupy trafił tylko miąższ bez skórki, bo akurat kulisty gatunek
cukinii kiedy wyrośnie ponad miarę ma ją twardą, jeśli robicie z takiej zwykłej podłużnej
dajcie ją razem ze skórką, krem będzie miał wówczas po zmiksowaniu ładniejszy kolor :)