Wykonanie
Wielka szkoda, że sezon na
cukinię dobiega końca. Trzeba cieszyć się
cukiniami dopóki są dostępne. Tak też robimy. Jesienne leczo (ostatnio też z dodatkiem dyni) gości u nas co najmniej raz w tygodniu. Tym razem zrobiłam pyszny krem z
cukinii z dodatkiem
tymianku. Zrobienie zupy nie trwało dłużej niż pół godziny, a wyszło rewelacyjnie- Kremowa zupa z
cukinii .
Składniki:3 średniej wielkości
cukinie1 spora
cebula2 średniej wielkości
ziemniakiPęczek
tymiankuŁyżka
olejuBulion warzywnySólPieprzGęsty
jogurt naturalnyWykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki po obraniu i umyciu kroimy w kostkę.
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy gąbczastą część z pestkami i kroimy
cukinię w kostkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę, doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu i podsmażmy na średnim ogniu, gdy
cebula się zeszkli dorzucamy
ziemniaki i
cukinię. Całość smażymy dosłownie kilka minut, zalewamy
bulionem tak, żeby przykrył wszystkie warzywa (nie może być go za dużo, bo krem wyjdzie zbyt rzadki). Dorzucamy 3 gałązki
tymianku i całość gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.Z pozostałego
tymianku obrywamy same listki.Z zupy wyjmujemy gałązki
tymianku, dosypujemy listki, mieszamy i całość miksujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i podajemy z gęstym
jogurtem naturalnym.