ßßß Cookit - przepis na zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem

zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Ziemniak wszechstronnym, rozumita, warzywem jest. Bulwo, znaczy się. A bo i bimbru z niego napędzić idzie, albo też bimbru można upędzić , a jak hto się uprze, to i strawy pożywnej nawarzyć się uda. Nu, chyba że też bimbru upędzić można….
W każdem razie jedno złoto zasadę zachować trza – ziemniak lubi pływać!
Składniki:
700 ml bimbru…. tfu, bulionu warzywnego
150 g wędzonego boczku
8 ziemniaków
3 pory
szklanka śmietany
3 łyżki chrzanu
3 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy do średniej twardości. Pory kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a czosnek siekamy. Ugotowane ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, uprzednio rozgrzawszy w nim olej. Podsmażamy ziemniaki i dodajemy boczek i czosnek, smażymy kilka minut. Dodajemy pory i jeszcze chwilę smażymy. Większość ziemniaków rozadnie się podczas smażenia – jest to jak najbardziej wskazane – naturalnie zagęszczą zupę. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pozostałych ziemniaków – ok. 10 minut. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z chrzanem, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/11/16/zupa-ziemniaczana-z-chrzanem-i-boczkiem