Wykonanie
Ziemniak wszechstronnym, rozumita, warzywem jest. Bulwo, znaczy się. A bo i bimbru z niego napędzić idzie, albo też bimbru można upędzić , a jak hto się uprze, to i strawy pożywnej nawarzyć się uda. Nu, chyba że też bimbru upędzić można….W każdem razie jedno złoto zasadę zachować trza –
ziemniak lubi pływać!Składniki:700 ml bimbru…. tfu,
bulionu warzywnego150 g
wędzonego boczku8
ziemniaków3
poryszklanka
śmietany3 łyżki
chrzanu3 ząbki
czosnkuolejsól,
pieprzSposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy do średniej twardości.
Pory kroimy w plasterki,
boczek w kostkę, a
czosnek siekamy. Ugotowane
ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, uprzednio rozgrzawszy w nim
olej. Podsmażamy
ziemniaki i dodajemy
boczek i
czosnek, smażymy kilka minut. Dodajemy
pory i jeszcze chwilę smażymy. Większość
ziemniaków rozadnie się podczas smażenia – jest to jak najbardziej wskazane – naturalnie zagęszczą zupę. Następnie całość zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości pozostałych
ziemniaków – ok. 10 minut. W osobnym naczyniu mieszamy
śmietanę z
chrzanem, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku.