Wykonanie
Ragout ( od raguter = wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej, to typ potrawy z
mięsa,
ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkości kawałki i uduszone w wywarze, ewentualnie zagęszczone zasmażką, zwykle przyprawione
ziołami i korzeniami.Gotowanie ragout pozwala puścić
wodze fantazji, gdyż składniki możemy łączyć dowolnie, a dania mogą zawierać jeden podstawowy składnik lub stanowić kompozycję wielu.Zapraszam na dietetyczne kotlety
schabowe z niezwykle aromatycznym
pieczarkowym ragout. W ten sposób przygotowane
mięso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najważniejsze pyszne.
Składniki:4 kotlety a 150 g300 g nie za dużych
pieczarek1
cebula2 łyżki
mąki krupczatki200 ml
bulonu warzywnegoolejsól,
pieprzzielona
pietruszkaWykonanie:Pociąć kotlety na porcje. Rozbić delikatnie pod folią , posolić i oprószyć
pieprzem. Obtoczyć w
mące.Smażyć z obu stron na rozgrzanej paletni do lekkiego zrumienienia. Obsmażone odłożyć na bokPoddusić obraną i pokrojoną w piórka
cebulę.
Pieczarki przekroić na pół, większe na 3-4 części. Dorzucić do
cebuli i przesmażyć razem 1 minutę.Do
pieczarek z
cebulą wlać
bulion, dołożyć kotlety i dusić pod przykryciem do miękkości od 20-40 minut, w zależności od wielkości i grubości kotletów.Sos doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Posypać posiekaną zieloną
pietruszką. Podawać z gotowanymi ziemniaczkami. Smacznego!1 porcja to 386 kcal, 41 g
białka, 13 g tłuszczu, 23 g weglowodanów