Wykonanie
Polędwiczkę wieprzową głównie piekę jednak od czasu do czasu przygotowuję z niej kotleciki.Małe, zgrabne, na 3 kęsy z dodatkiem smażonych na
maśle pieczarek.Polędwiczka w tym wydaniu idealnie smakuje z gotowanymi
ziemniakami lub kopytkami.Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( ok.700g)
sól,
pieprzmąka do panierowania
olej lub
smalec do smażenia1 duża
cebula500g.małych
pieczareksól,
pieprz2 łyżki
masła klarowanego Przygotowanie: Polędwiczkę umyć osuszyć, oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w dwu cm. plastry, rozbić delikatnie dłonią.Każdy kawałek oprószyć
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące pszennej.Na rozgrzanym oleju/smalcu smażyć rumiane kotlety z obu stron.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę posiekać drobno,obrane
pieczarki pokroić w ćwiartki.Na oddzielnej patelni rozgrzać
masło, zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki.Dusić do odparowania płynu, doprawić
solą i
pieprzem.Polędwiczkę podawać ułożoną na pieczarkach.
Smacznego