ßßß
Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia i mnóstwo zieleniny. Lubię kiedy kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało płynu. Do młodej kapusty nie dodaję wyszukanych przypraw. Czarny pieprz świeżo i grubo mielony w zupełności wystarczy.Młoda kapusta duszonaSkładniki:5-6 porcji1 główka młodej kapusty średniej wielkości1 młoda cebula, duża ze szczypiorem4 młode marchewki4 łyżki posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy1 liść laurowyczarny pieprz, grubozmielony100 ml wodysól do smaku
Poszatkuj kapustę i włóż do dużego garnka, wlej wodę. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie i dodaj do kapusty z pokrojoną marchewką, ziołami i laurowym liściem. Posól lekko, popieprz, dodaj wodę i gotuj kapustę przez 30 minut. Przykryj garnek pokrywką.Mielone kotlety najczęściej robię bez dodatku tartej bułki. Lubię mielone miękkie i puszyste. Takie właśnie są jeśli dodam śmietankę i utartą cebulę.Kotlety mielone12 sztuk1kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe1 duża cebula2 łyżki posiekanej pietruszki100 ml śmietanki1 łyżka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Włóż do głębokiej miski, dodaj śmietankę i zmiksuj. Zamiast trzeć cebulę na tarce polecam zmiksować. Effekt ten sam, a i obędzie się bez łez i obtartych palców. Dodaj mięso, pietruszkę, sól i pieprz i wymieszaj farsz na jednolitą masę. Uformuj 12 okrągłych kotletów i smaż na rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony.Podaj mielone z młodą kapustą i ziemniaczkami z koperkiem. Smacznego!Polecane przepisyPyszne gołąbki z młodej kapusty i z couscousLetnia surówka z młodej kapustyDomowe gołąbki z młodej kapusty i bulgurPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymOrientalne ziemniaki z kurkami na ostro