ßßß
Składniki:1 młoda kapusta1 pęczek koperku2 młode marchewki1 pietruszka1 cebula10 dag kiełbasyprzyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowyoliwaWykonanieKapustę szatkujemy, młodą marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plasterki, natomiast kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, jak uzyska złoty kolor dodajemy kiełbaskę.Do 5l garnka nalewamy szklankę wody i dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone warzywa oraz kiełbasę i cebulę. Danie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, zielem angielskim i liściem laurowym. Dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.Uwaga. Kapustę można zaprawić mąką lub zasmażką ale ja wolę lżejszą wersjęPodawać z pieczywem lub ziemniakami.