Wykonanie
Płynne czwartkiOstatnio naszła mnie straszna ochota na zupę
ogórkową, której nie
jadłam od bardzo dawna, chyba nie pomylę się mówiąc, że od około 10 lat ;) Często gotuje różne zupy, są to jednak głównie kremy, które bardzo lubię, jednak takie zwykle, tradycyjne, polskie zupy jakoś rzadko pojawiają się na moim
stole. Postanowiłam to zmienić i zacząć częściej przygotować swojskie potrawy, za którymi tęsknię. I tak w pierwszej kolejności ugotowałam zupę
ogórkową, którą często
jadłam jako dziecko. Zupa ta miło kojarzy mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Zupa była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam!
Składniki :
1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku3
ziemniaki2
marchewki500ml
bulionu warzywnego500ml
wody50dkg
ogórków kiszonychkilka ziaren
pieprzulistek laurowysól,
pieprzoliwa do smażenia
koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie :W garnku rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną
cebulę i
czosnek.
Ziemniaki i
marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do
cebuli i chwilę smażyć. Zalać
bulionem i
wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka
pieprzu i
listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy pod sam koniec gotowania. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna można dolać niewielką ilość
wody z
ogórków, jeżeli natomiast jest zbyt kwaśna dolać nieco
wody. Podawać przybraną
koperkiemSmacznego !