ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Płynne czwartki
Ostatnio naszła mnie straszna ochota na zupę ogórkową, której nie jadłam od bardzo dawna, chyba nie pomylę się mówiąc, że od około 10 lat ;) Często gotuje różne zupy, są to jednak głównie kremy, które bardzo lubię, jednak takie zwykle, tradycyjne, polskie zupy jakoś rzadko pojawiają się na moim stole. Postanowiłam to zmienić i zacząć częściej przygotować swojskie potrawy, za którymi tęsknię. I tak w pierwszej kolejności ugotowałam zupę ogórkową, którą często jadłam jako dziecko. Zupa ta miło kojarzy mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Zupa była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam!
Składniki :
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
2 marchewki
500ml bulionu warzywnego
500ml wody
50dkg ogórków kiszonych
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
sól, pieprz
oliwa do smażenia
koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Zalać bulionem i wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy pod sam koniec gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna można dolać niewielką ilość wody z ogórków, jeżeli natomiast jest zbyt kwaśna dolać nieco wody. Podawać przybraną koperkiem
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/10/zupa-ogorkowa.html