Wykonanie
Tradycyjna zupa ogórkowa, którą przygotowałam z domowej roboty
ogórków kiszonych. Jest gęsta, ma mnóstwo warzyw i smakuje wybornie. Staram się odżywiać moją Rodzinę zdrowo i unikam częstego gotowania zup na wywarze typowo mięsnym, dlatego też bazę tej zupy stanowi podsmażana na dużej ilości
oliwy z oliwek cebulka. Smakiem zupa nie odbiega kompletnie od tych gotowanych na
mięsie, odważyłabym się nawet stwierdzić, ze moja zupka jest o niebo lepsza (i tańsza)!:) Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!SKŁADNIKI:2 litry
wody8 dużych lub 16 małych
ogórków kiszonych5 dużych
ziemniaków3
marchewki1
korzeń pietruszkio,5
korzenia selera1 duża
cebula1 ząbek
czosnku8 łyżek
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki
soli (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony
pieprz1 łyżeczka
brązowego cukru5 kulek
ziela angielskich2
liście lauroweśmietana do smakusiekany
koperekWYKONANIE:W dużym garnku zagotuj
wodę, dodaj 3.4 łyzeczki
soli,
zielę angielskie i
liście laurowe.Obierz warzywa, umyj i osusz.
Ziemniaki pokrój w kostkę.
Marchewkę w talarki.
Pietruszkę i
seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzuć do wrzącej
wody i gotuj około 15-20 minut do miękkości.Na patelni rozgrzej 8 łyżek
oliwy z oliwek.
Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i upraż na złoty kolor. Przerzuć
cebulę wraz z całą
oliwą do gotujących się warzyw. Zamieszaj.Gdy warzywa będą już miękkie dodaj do nich starte na tarce o grubych oczkach
ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną
śmietaną, posyp
koperkiem i gotowe. Smacznego!