ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek

Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna zupa ogórkowa, którą przygotowałam z domowej roboty ogórków kiszonych. Jest gęsta, ma mnóstwo warzyw i smakuje wybornie. Staram się odżywiać moją Rodzinę zdrowo i unikam częstego gotowania zup na wywarze typowo mięsnym, dlatego też bazę tej zupy stanowi podsmażana na dużej ilości oliwy z oliwek cebulka. Smakiem zupa nie odbiega kompletnie od tych gotowanych na mięsie, odważyłabym się nawet stwierdzić, ze moja zupka jest o niebo lepsza (i tańsza)!:) Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
SKŁADNIKI:
2 litry wody
8 dużych lub 16 małych ogórków kiszonych
5 dużych ziemniaków
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
o,5 korzenia selera
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka brązowego cukru
5 kulek ziela angielskich
2 liście laurowe
śmietana do smaku
siekany koperek
WYKONANIE:
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 3.4 łyzeczki soli, zielę angielskie i liście laurowe.
Obierz warzywa, umyj i osusz.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę w talarki. Pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15-20 minut do miękkości.
Na patelni rozgrzej 8 łyżek oliwy z oliwek. Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i upraż na złoty kolor. Przerzuć cebulę wraz z całą oliwą do gotujących się warzyw. Zamieszaj.
Gdy warzywa będą już miękkie dodaj do nich starte na tarce o grubych oczkach ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną śmietaną, posyp koperkiem i gotowe. Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2013/09/zupa-ogorkowa-na-oliwie-z-oliwek.html